Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > Mi a személyiség?

Mi a személyiség?

Alapvetően kétféle megközelítéssel definiálhatjuk.

1. Egy adott ingerekre adott reakciókkal válaszoló karakter.

2. Egy más individuumoktól örökké különböző, saját “látó,” “tanú”, “érzékelő” – ez gyakorlatilag azonos a spirituális értelemben vett lélekkel.

Az 1-es típusú személyiségünk az elménk állapotának függvényében változik. Ez a személyiség változik, amikor elfelejtünk dolgokat, vagy éppen új dolgokat tanulunk, amikor paradigmaváltáson esünk át, fóbiákra, vágyakra, szükségletekre teszünk szert, vagy módosul az értékrendünk.

De a 2-es típusú személyiségünk, az individuumunk, nem változik. Nem fogom azt tapasztalni, amit te, és te sem fogod azt tapasztalni, amit én. A napnál is világosabb, hogy a tudatosságunk folytonos és állandó, nem változik, annak ellenére, hogy a fizikai testünk és az elmeállapotunk folyamatos változásban van – tehát kell lennie bennünk valaminek, ami különböző a folyamatosan változó fizikai és mentális jelenségektől, és ez a valami a lélek. Ha az öntudatunkat is egy változó struktúra, neurológia mintázat vagy hasonló hozná létre, akkor pl. a gyerekkori önmagunkra visszaemlékezve, amikor szinte minden sejtünk más volt, és eltérő pszichofizikai állapottal rendelkeztünk, mint most, azt kellene éreznünk, hogy az a kisgyerek a múltban nem egészen mi voltunk, sőt inkább egyáltalán nem. A tudatosság folytonossága és állandósága a pillanatokként változó világban önmagában a lélek, a 2-es számú individuum zavarba ejtően egyszerű bizonyítéka, és csak az nem látja ezt, aki tényleg vak kíván maradni.

Mindebből az következik, hogy az individuum nem a fizikai test működésétől függ, amelynek minden eleme átmeneti és változó, ergo élni fog a fizikai test halálát követően is. Nem kell félni elmúlástól, a létből való kiégéstől, valódi haláltól – a testünk pusztulása csupán egy új kezdetet jelent, és nem a végső véget.

/Rúpa/

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top