Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > Ami a suliból kimaradt,pedig ismerned kéne: Bhagavad-Gítá

Ami a suliból kimaradt,pedig ismerned kéne: Bhagavad-Gítá

Az iskolában rengeteg olyan dolgot tanítottak nekünk, aminek semmi hasznát nem fogjuk látni. Aki még suliba jár, kérdezze meg akármelyik dolgozó embert, mennyi hasznát veszi az életében az elemi ismereteknek.

Hát nem sokat… Ezzel még véletlenül sem azt akarom mondani, hogy ne tanuljatok, vagy hogy totálisan haszontalan az oktatási intézmény – de az iskola képtelen átadni valami elemi dolgot, egy olyan bölcsességet, amivel a legtöbb ember sem az iskolapadban, sem a tanulóévek után nem találkozik. Pedig a szóban forgó bölcsesség nélkül vajmi kevés értéke és értelme van a dolgoknak.

Sokkal okosabbnak és fejlettebbnek gondoljuk magunkat az őseiknél. Számos területen kétségtelenül nagyobb tudásunk is van, és a technológia is elképesztő fejlődést produkált – csak egy dolgot felejtettünk el idő közben: boldognak lenni.

A Bhagavad-gítá nélkülözhetetlen – mindenkinek ismernie kell, aki elfelejtett boldog életet élni. Ez nem egy vallásos hidelemrendszer, vagy valami szektás irodalom. Olyan sokféle vallású és vallástalan ember ismerte már el a Gítá értékét. Üzenete egyetemes érvényű, és függetlenül attól, milyen világnézettel rendelkezünk, elveit alkalmazhatjuk az életünkben.
Szóval a Gítá tanítása nélkülözhetetlen a valódi boldogsághoz. Nem fogok beleveszni olyan vitába, hogy mi is tulajdonképpen a boldogság. Aki teljesen elégedett az életével, és biztos benne, hogy nincs szüksége a Gítára, bármit is nyújtson az a számára, azt hiába győzködöm. Mindenki másnak azonban kötelező olvasmány a Gítá.

Tudom, túlexponáltnak tűnik a kijelentés, mégis ez a meggyőződésem. Arra kérlek titeket, hogy legalább egy esélyt adjatok a sorozatnak, és próbáljátok megérteni a Gítát. Ezernyi dolgot meg akarunk ismerni, érteni és tapasztalni – ez okot adhat arra, hogy a Gítát elhanyagoljuk, mondván, nincs erre időm. Szomorú látni, hogy sokan így tesznek, vagy még ha el is kezdik a felszínes ismerkedést, a fejükben tolongó tömérdek félreértés miatt nem ismerik fel az értékét, és hamar elfordulnak tőle.

A Bhagavad-gítá egy kincs. Egy méltánytalanul elhanyagolt, lenézett és félreértett mű. Az olyan értelmiségiek, mint Albert Einstein, Baktay Ervin és sok hasonló kvalitású személy elismerően nyilatkozik róla – de még ők is félreértik, alábecsülik a Bhagavad-gítát. Persze, ez nem az ő hibájuk. Hiteles segítség nélkül egy hozzánk hasonló nyugati ember képtelen megfelelően értelmezni a Bhagavad-gítát – szükségünk van egy gurura, egy mesterre, aki velünk ellentétben már felülről látja az egész rendszer működését, éli azt, képes elmagyarázni a dolgokat a maguk valójában, és olyan gyakorlatokat ajánl, melyek végzésével közvetlenül megtapasztalhatjuk a Gítá igazságait. Ezt maga a Gítá elbeszélője, Krisna is alátámasztja:

“Fordulj egy lelki tanítómesterhez, úgy próbáld megismerni az igazságot! Tudakozódj tőle alázatosan, és szolgáld őt! Az önmegvalósított lelkek képesek tudásban részesíteni téged, mert már látták az igazságot.” (Bg.4.34.)

Ez nem vak elfogadást jelent. A Gítá tapasztalati tudásra épít, következtetését gyakorolható folyamatok eredményével támasztja alá. Nem egy elméleti dologról van szó, vagy valami irracionális hitben való, kétségbeesett kapaszkodásról. Ez életfilozófia, tehát tapasztalható, átélhető.

Egyesek szerint a Bhagavad-gítá gyakorlatilag egy kategória a Bibliával. Tényleg? Én meg azt hittem, hogy a lóidomításról szól. Félreértés ne essék – nem a Biblia értékét kérdőjelezem meg, de a Gítá és a Biblia nem egy műfaj. A Biblia színtiszta teológia, míg a Bhagavad-gítá emellett mély filozófia, ontológia (a lét legáltalánosabb törvényeiről szóló tanítás) és pszichológia. A sorozat során a Gítá tanításait egyaránt megvizsgáljuk a természettudomány, a pszichológia, a filozófia és a teológia szintjén, illetve rávilágítunk az elemekre, amik ezeket a diszciplínákat (tudományszakokat) összekapcsolják. Bocsi, ha ez a bevezető kicsit szárazra sikeredett – ígérem, hogy rengeteg hasznos, sorsváltoztató tudás vár ránk az elkövetkezendő részekben. Ingyen adom, legfeljebb egy megosztást kérek cserébe, hogy minél több potenciális érdeklődőhöz eljuthasson az üzenet.

Ha velem tartotok, mindenképpen iratkozzatok fel a Youtube csatornára, és kövessetek az Önvalónak való facebook-oldalon!

Üdv.: /Rúpa/

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top