Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > Létezik-e metafizika (vagyis fizikán túli valóság)?

Létezik-e metafizika (vagyis fizikán túli valóság)?

Milyen érdekes kis gondoltamenetre bukkantam nemrég! Ez történetesen az asztrológia áltudományossága mellett érvel:
Köztudott, hogy a Hold gravitációja okozza az árapályokat, tehát a bolygóknak van valamennyi fizikai hatása földünkre. Azonban a Nap és a Hold gravitációs erejéhez képest naprendszerünk többi bolygóé elhanyagolható. Ha egy villanymozdonytól negyven méterre állunk, akkor a mozdony akkora gravitációs erővel hat ránk, mit amekkorával a Merkúr a Földhöz legközelebbi helyzetében, míg ugyanilyen távolságok mellett egy panelház tömegvonzása már a Mars ránk gyakorolt gravitációs erejével egyezik meg.

A spiritualisták szerint az asztrológia precízen leírja a bolygók életünkre gyakorolt hatását. De vajon milyen fizikai törvények alapján működik ez az egész? Mivel a bolygók két általunk mérhető fizikai hatása, a gravitációs erő és az elektromágneses sugárzás jelentéktelenségét már ezerszer bizonyították a különféle mérések, másféle fizikai hatást pedig nem tudunk kimérni, arra a következtetésre kell jutnunk, hogy az asztrológia fake, hamis tudomány.

Az így érvelőknek meg se fordul a fejében, hogy a bolygók hatása esetleg nem az ismert fizikai erők áttételén keresztül érvényesül, hanem valami más, metafizikai erőkön keresztül.
A válasz erre lehetne az, hogy oké, valamiféle metafizikai erőt is kijelölhetünk hatómechanizmusnak, de ilyen rejtélyes erőt sosem mértünk ki, ergo nincs bizonyíték a létezésükre, és így megint csak ott járunk, hogy nem érdemes komolyan venni az asztrológiát.

Ezen a ponton azonban érdemes volna megállni egy pillanatra, és kitágítani a perspektívánkat.

Einstein relativitáselmélete szerint az információ terjedési maximuma a fénysebesség, mivel nem lehetséges a fény atomjánál gyorsabban mozgó objektum létezése. A kvantummechanika azonban kiderítette, hogy igen is létezik a fénysebességnél minimum sok ezerszeresen gyorsabb hatás – bár az is elképzelhető, hogy a hatás szó szerint azonnali! Ezt az azonnali információ terjedést a kvantum-összefonódás jelenségénél tapasztalták. A kísérletet (amit most terjedelemre való tekintettel nem részleteznék, de a google jó barát) számtalanszor megismételték ilyen-olyan verziókban, és mindig ugyanarra a konklúzióra jutottak: egyes részecskék között olyan láthatatlan kapcsolatot lehet létesíteni, melynek eredménye, hogy az egyik részecske tulajdonságait érintő változás azonnal kihat az ikerrészecske tulajdonságaira, függetlenül a két részecske közötti távolságtól. Ez nem mérhető fizikai hatás, így nevezhetjük metafizikainak is, akár csak az asztrológia hatómechanizmusát.

Vannak-e még olyan dolgok, amiknek létezéséről közvetve (akár csak a részecske-összefonódás esetében) vagy közvetlenül meggyőződhetünk, annak ellenére, hogy képtelenek vagyunk megmérni, és az ismert fizikai erőkkel részleteiben megmagyarázni?

Persze, hogy vannak. Ilyen a tudatosság, az elménkben látott érzéktapasztalatok, illetve a természetben lévő magas fokú szervezettség (az atomoktól a biológia szintjéig), ami a valószínűségszámítások szerint nem megmagyarázható irányítatlan természeti folyamatokkal.

Hogy mit akartam üzenni ezzel a talán kissé száraz és hű de tudományos szöveggel? Csak azt, hogy ne legyünk szűk látókörűek, ne higgyünk a materialista tudósoknak és filozófusoknak, hogy a világ annyiból áll, mint amit állítanak – mert ezzel csak feleslegesen korlátozzuk magunkat.

A fizikán túli dolgok talán nem mérhetőek, de tapasztalhatók, és személyes tapasztalataim szerint közelebb is állnak hozzánk, az önvalónkhoz, mint bármilyen két kézzel fogható, felszínes dolog. Meggyőződésem, hogy a valódi elégedettség eléréséhez meg kell értenünk az élet mélyebb rétegeit – és lényegében ez a lelki élet, a spiritualizmus.

Ha érdekel a spiritualizmus a gyakorlatban, jelentkezz a tanfolyamunkra: http://tanfolyamok.krisnavolgy.hu/kolostorok-titka-hetvege/

És ne felejts el feliratkozni a youtube-csatornára: https://www.youtube.com/channel/UCPthfVGtNgiwAFl6oGoOnpA

/Rúpa/

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top