Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > Az élet nagy kérdései I.

Az élet nagy kérdései I.

A brit Eden nevű tévécsatorna 2012 júliusban tudományos műsorhónapot tartott, és ebből az alkalomból kérdezte meg nézőitől, mit tartanak az élet nagy kérdéseinek? A következő lista született meg a nézők véleménye alapján:

1. Egyedül vagyunk értelmes lényként a világegyetemben?
2. Lesz valaha gyógyír a rákbetegségre?
3. Isten létezik?
4. Mekkora a világűr?
5. Hogyan és hol alakult ki az élet a Földön?
6. Lehetséges az időutazás?
7. Gyarmatosítjuk valaha az űrt?
8. Mi fogja felváltani a kőolajat és mikor?
9. Hogyan lesz vége az univerzumnak?
10. Milyen hosszúra lehet nyújtani az ember élettartamát?

Ezek elsőre valóban fontos kérdéseknek tűnnek, de vajon megérdemlik-e az „Élet Nagy Kérdései“ státuszt? Nézzük őket sorjában!

1. Egyedül vagyunk értelmes lények a világegyetemben?

Mit változtat az életünkön a tény, hogy fényévekre tőlünk vannak még hozzánk hasonlóan vagy minket meghaladóan intelligens lények? Ha képesek vagyunk tanulni tőlük, az hasznunkra válhat, gyakorlatilag bármilyen bajunkra gyógyírt kaphatunk, de valószínűtlen, hogy egy fényévekre lakó idegen civilizáció nyelvét még a mi életünk során megfejtsünk és használni tudjunk. Ergo a mi életünkben semmilyen praktikus változás nem állna be.

2. Lesz valaha gyógyír a rákbetegségre?

Nem firtatom, hogy fontos kérdés, de túlzónak érzem a második helyet. Ezüstérmét egyébként az átlagember abbeli meggyőződésének köszönheti, miszerint önvalónk, legbelső lényünk a fizikai testtel azonos, tudatunk az agyi tevékenységünk eredménye, életenergiánk forrása pedig kizárólag a biológiai szervezetünk. Közületek is sokan annyira biztosak ebben, hogy most nagyon furcsán néztek a képernyőre: „ez mit magyaráz?“

De tegyük fel, hogy örökkévaló lelkek vagyunk, akik az életenergia és a tudatosság végső forrásai, és akik úgy cserélik testeiket életről életre, mint ahogy a testeink váltják a ruháikat nap-nap után. Sokak szerint ezerszer bizonyított tény, hogy nem létezik a lélek. Talán igazuk van, azonban az Érvaréna majd rávilágít (ahogy már számtalan korábbi cikkem is rávilágított), hogy nem olyan egyszerű a kérdés.

Abban az esetben, ha a testünk valóban olyan, mint egy ruha, a rákbetegség kérdése kis túlzással olyan súlyúvá válik, mint például, hogy vissza lehet-e tartósan ragasztani a leszakadt cipőtalpunkat? Jó, nyilván ironizálok, de remélem, értitek a lényeget. És ezzel együtt arra is sikerült rávilágítanom, mennyire nem mindegy, minek látjuk magunkat. Mennyire más értéket tulajdonít a rák gyógyelixírjének az, aki egy múló életű biogépezetnek gondolja magát, mint az, aki örökkévaló léleknek.

De volna itt egy másik kérdés is. Még ha biogépek is vagyunk, boldog és elégedett életet élünk? Ne vegyétek gonoszságnak, de ha a válasz nem, akkor minek gyógyuljunk ki a rákból? Csak hogy tovább csalódjunk és szenvedjünk? Szerintem túlzó a második hely, ennél sokkal fontosabb, kardinálisabb kérdések is vannak.

3. Isten létezik?

Na, EZ egy érdekes kérdés! Sok ember meggyőződése, hogy Isten bizonyítottan nem létezik. Jó, persze, nem lehet bizonyítani egy dolog nem létezését, mert mindig lehet azzal érvelni, hogy a feltételezett dolog valahol máshol és máshogyan létezik, mint ahogyan a cáfolatokban magyarázzák. De technikailag akkor is kizárták, nincs arra utaló jel, hogy létezik, és különben is miért van ennyi szenvedés, ha ő jó, és miért nem lehet látni valahol bla-bla-bla…

Az Érvarénában meglepő érvekkel fogtok találkozni. Láthatjuk majd, hogy az Isten létezését firtató vita nem egy lefújt meccs. És ettől fogva válik érdekessé a kérdés: ha létezik, mi a kapcsolatunk vele? Ha Ő teremtett minket – márpedig feltételezhetően Ő a tettes –, milyen céllal tette mindezt? Miféle befolyást gyakorol az életünkre? Ha létezik, hogyan bizonyosodhatunk meg róla, és hogyan érthetjük meg azt, mit vár el tőlünk? Vagy nem is létezik, és a hívők csak az idejüket vesztegetik az imádatukkal, arról nem is beszélve, hogy fiktív erkölcsi elvekhez ragaszkodnak? Szerintem ezek baromi fontos kérdések.

4. Mekkora a világűr?

Egy dekányit is hozzátenne a boldogságunkhoz, ha ezt megtudnánk? Ha szert is tennénk az adatra, úgysem fognánk fel. Még a naprendszerünk méretét sem fogjuk fel – szóval olyan nagy eufóriát nem okozna. Kevesebbet kellene ennünk, ha ismernénk a világűr méretét? Vagy többet tudnánk enni? Megszépülne a barátnőnk, egy kategóriával jobbá változna a kocsink, kigyógyulnánk a rákból, majd elérnénk a megvilágosodást? És ez a hülyeség itt rontja a levegőt a negyedik helyen…

5. Hogyan és hol alakult ki az élet a földön?

Az első gondolatom az volt, hogy az előző pont szövegét itt is lenyomhatnám. Azonban ez a kérdés tényleg fontos. Az eredetünkről szól ugyanis. Az eredetünk meghatározza az identitásunkat, az identitásunk pedig az értékrendünket. Evolúció érlelte biorobotok vagyunk? Mondjuk akkor nem túl fontos ez a kérdés sem. Esetleg teremtett élőlények vagyunk? Ebben az esetben nyer csupán értelmet az eredetkérdés – és akkor kilyukadunk a harmadik kérdésben leírtakhoz.

6. Lehetséges az időutazás?

Szerintem először érdemes feltenni azt a kérdést, hogy: vannak problémáid? A következő pedig: ha tudnál időt utazni, akkor az megoldaná a problémáidat? Az esetek túlnyomó többségében azt a választ fogjuk kapni, hogy nem, nem oldaná meg. Érdekes kérdés, az lehet, de még csak véletlenül sem tartozik az élet igazán fontos talányai közé.

7. Gyarmatosítjuk valaha az űrt?

A kérdés változatlan: ha gyarmatosítanánk, az megoldaná valamelyik komoly problémánkat? Néhány gazdaságit és egészségügyit esetleg. De a komolyabb problémák nem gazdaságiak vagy egészségügyiek, hanem mélyebbek annál – az elménkben vannak. Láthatjuk, hogy a 10 fontos kérdés többsége csak a felszínes problémák megoldását célozza, nem a lényegieket.

8. Mi fogja felváltani a kőolajat és mikor?

Most, hogy van kőolaj, vannak problémáid? Ha igen, miből gondolod, hogy a kőolaj kiváltása majd eltünteti azokat. Ja! Hogy csak a kőolajhiány következtében fellépő még több problémától félsz?! Hát miért nem ezzel kezded? Na de egy igazán fontos kérdés nem azt célozza, hogy ne legyen több problémánk, hanem azt, hogy megoldjuk a már meglévő problémákat is.

9. Hogyan lesz vége az univerzumnak?

No comment. Ez magyarázat nélkül egy hülye kérdés.  Mármint érdekes lehet, de nem fontos.

10. Milyen hosszúra lehet nyújtani az ember élettartamát?

Vannak problémáid? Akkor miért akarod még el is nyújtani őket..?

És ezeket a kérdéseket többnyire tudomány után érdeklődő, intellektuális beállítottságú emberek tették fel. Most talán azt gondoljátok, hogy “mekkora nagy az arcod, hát akkor tessék, mondd meg te, mik az igazán fontos kérdések!”

Rendben, a következő cikkben elárulom, sőt, érvekkel alá is támasztom, hogy szerintem mik az igazán fontos kérdések. Addig ti is gondolkozzatok rajta, és kommentben írjátok meg nekem, ha jutottatok valamire! Köszi a figyelmet!

/Rúpa/

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top