Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > Az ateizmus esete… az erkölccsel

Az ateizmus esete… az erkölccsel

Itt az ideje egy provokatív posztnak! 😀 Már ha, az igazság kimondása provokációnak számít…

Néha elgondolkozok azon, hogy egy ateistának mi oka önzetlennek, tisztességesnek, erkölcsösnek lennie? Mármint az olyan nyilvánvaló esetektől eltekintve, amikor könnyen rajtakaphatják, ha csintalankodik, vagy joggal várhat valami anyagiakban megnyilvánuló jutalmat erényességéért.

Jaa, hogy először definiálni kellene az önzetlenség, a tisztesség és az erkölcs fogalmát? Igen, az ateisták szerint ez lehetetlen vállalkozás, mert ezek abszolút relatív fogalmak (ehe, abszolút relatív – értitek…), és éppen ezért hiába is kérik számon rajtuk, a számonkérők sem jobbak senkitől sem…

Ha nem lát senki, ha sunyiban lophatsz-csalhatsz-gyilkolhatsz, miért ne tennéd meg? A legjobbak az ateista vegánok, akik főleg az erkölcsre hivatkozva harcolnak az állatok jogaiért. Milyen erkölcsről beszélnek? Azok a jogok, amikről beszélnek, a saját filozófiájuk szerint is csupán az ember fejében léteznek – a természetben látszólag egyetlen jog van: az erős megeheti a gyengébbet. Kábé ennyi. Márpedig az ember mifelénk a legerősebb “állat.”

És ezzel nem az erőszakosság jogosságát akarom propagálni, még véletlenül sem! Hanem az ateizmus erkölcsre gyakorolt nyilvánvalóan negatív hatására szeretném felhívni a figyelmet.

Ha visszatekintünk a történelemben, tisztán látható, hogy az ateizmus erősödésével szinkronban lettünk mi emberek egyre kizsákmányolóbbak a természettel szemben, egyre kegyetlenebbek más fajokkal szemben, mindinkább személytelenebbek a hozzátartozóinkkal, “szeretteinkkel” szemben. Az ateizmus nem ad okot a felszín alatti kedvességre, szeretetre, sőt. Addig degradálódik egy ateista társadalom, amíg polgárai szó szerint nem eszik egymás húsát. Utána már nem fog tudni hová degradálódni.

“Jaaaj, Rúpa, már megint hibáztatsz!”

Hagyjuk már. Egyrészről, a tolvajra tolvajt kiáltani nem hiba, inkább kötelesség, másrészt senkit sem hibáztatok, inkább a pozitív irányú változást tanácsolom.

Ja igen, és végszóként: meg lehet szépen nyugodni – van abszolút erkölcs, abszolút tisztesség és abszolút önzetlenség, nem véletlenül van rá akkora igény – de ezekre csak azoknak van szeme, mindezt azok látják tisztán, akik kipróbálták, az életük részévé tették ezeket a dolgokat.

/Rúpa/

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top