Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > Önmagunk tükörképe a világ,amiben élünk

Önmagunk tükörképe a világ,amiben élünk

“Ahhoz hogy meg tudjuk érteni az anyagit, meg kell értenünk mi a lelki. Az anyagi a lelki visszatükröződése.

Azt a példát szokták erre adni, hogy van egy fa a folyóparton. A víztükörben is fogsz látni egy fát és akkor tanulmányozhatod ezt a fát a víztükrön és valamilyen elképzelést kapsz. De nem tudsz ebből olyan elképzelést kapni, aminek tényleg van valami valóság alapja. Mert annak a fának, ami ott van a víztükrön, annak ellenére, hogy nagyon hasonlít a vízparti fához nincsen semmi szubsztanciája. Hogyha meg akarod tudni, mik azok az apró, kis mókás zöld dolgok a víztükrön, meg kell nézned az igazi fa leveleit.

Ez azt jelenti, hogy a valóságot kell tanulmányoznunk ahhoz, hogy megértsük a visszatükröződést. Még akkor is, hogy ha azzal, amivel ténylegesen fizikailag együtt kell dolgozzunk az az anyagi világ. De ennek ellenére ezt a lelki világból származó visszatükröződésként kell szemlélnünk. Ez azt jelenti, hogy először hallunk arról mi a lelki valóság és aztán azt megfigyeljük ez hogyan tükröződik vissza egy illuzórikus módon. És aztán ennek az illuzórikus dolognak lesz értelme. Máskülönben ha azt csinálod, hogy csak az illuzórikust tanulmányozod, nem tudsz eljutni semmilyen konklúzióra. De ha úgy tanulmányozod az illuzórikusat, hogy előtte láttad a valódit, a lelkit, aminek van szubsztanciája, akkor az egésznek lesz értelme.

Ha Te őrült embereket tanulmányozol, abból nem fogod tudni sohasem megérteni milyen egy normális ember. De hogyha normális embereket tanulmányozol, akkor megérted, hogy egy ember, hogyan válik őrültté, hogy ha nem megfelelően viszonyul másokhoz. Hogy ha az őrületet tanulmányozod akkor nem tudod megérteni mi az hogy normális. Lehet, hogy látod, hogy vannak ott bizonyos elemek, melyek szerepet játszanak a dologban, de hogyha nem úgy vizsgálod, hogy azok az elemek, amik ott van az őrültekben, hogy vannak jelen a normális emberekben, akkor nem tudod meghatározni mi a norma vagy a normális.”

/Bhaktividya Purna Swami Maharaja,2005/

/Kingu/

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top