Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > Ne szólj szám…

Ne szólj szám…

A beszéd késztetését többféle intenzitással éljük meg: létezik extrovertált embertípus, akinek lételeme a szociális pezsgés, látványosan többet kommunikál, ebből nyer energiát. Illetve vannak introvertált társaik, akik jellemzően inkább magányosan végezhető tevékenységi körökben, szabad idős elfoglaltságokban tudnak feltöltődni. Mások tömeges társaságát sokszor teherként élik meg, ami elviszi az energiájukat. (ha érdekel Te hova tartozol, töltsd ki ezt: https://www.16personalities.com/…/ingyenes-szem%C3%A9lyis%C… ) A beszéd mégis alapvető lételemünk, hiszen non-verbális kommunikációs jegyeinket kiegészítve, általa fejezzük ki érzéseinket, gondolatainkat, kéréseinket, saját magunkat.

De mindig a szükséges dolgokról beszélünk?

Ha komolyan szeretnénk fejlődni önvalónk megismerésében, és egyre mélyebbre menni lelki életünkben meg kell tanulnunk jobban befelé figyelni.

„Az a józan személy, aki képes eltűrni a beszéd késztetését,
az elme ösztönzését, a düh tetteit, valamint a nyelv,
a gyomor és a nemi szervek késztetését, alkalmas arra,
hogy tanítványokat fogadjon el az egész világon.”
/Sríla Rúpa Goswami: A tanítások nektárja 1./

Ehhez el kell tudnunk választani a szennyest a tiszta beszédtől. De mi az, ami üzemanyaggal látja el belső utazásunkat és mi az, ami csak fekvőrendőrökkel fékezi vagy rekeszti meg azt? Egy hétköznapi példát véve nem mindegy, hogy azon fáradozunk, hogyan segíthetnénk megoldani társunk aktuális problémáját vagy épp kibeszéljük, kritizáljuk őt a háta mögött, s ebben dagonyázva érezzük igazán elemünkben magunkat.

Sríla Rúpa Goswami, illetve Sríla Prabhupada írásaikban a béka szimbolikus példáját használják. „csak beszél, brekeg a mezőn, s ehhez hasonlóan mindenki, akinek nyelve van, beszélni akar, még akkor is, ha csak ostobaságokat tud mondani. A béka brekegése csupán a kígyót hívja: „Kérlek, gyere és egyél meg!” Annak ellenére, hogy ezzel a halált hívja, a béka nem hagyja abba a brekegést.”

További kalandozásotokhoz a témában mindegyikőtök számára hozzáférhetőek a híres lelki tanítómester, Sríla Prabhupada könyvei. Az ő gondolatait tanulmányozva, figyelmesen olvasva, komoly segítséget, inspirációt nyerhettek. Ezekben a könyvekben megtalálható gondolatsorok, akár Ariadné fonala, kivezetnek Benneteket is a labirintusból, mely próbálja elrejteni előletek valódi azonosságotokat, az igaz önvalótokat. A tükörbe nézve ugyanis nem mindig azt látjuk, amit kellemes, de csak a tükörképünkben józanul megvizsgálva magunkat változtathatunk.

„Aki képes úgy visszavonni érzékeit az érzékszervek tárgyairól,
mint ahogyan a teknősbéka húzza be páncéljába végtagjait,
az rendíthetetlenül megállapodott a tökéletes tudatban.”
/Bhagavad-gitá 2.58./

/Kingu/

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top