Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > Mutasd ,mid van – megmondom ki vagy

Mutasd ,mid van – megmondom ki vagy

Külsőségek.Megbélyegzés.Depresszió.

Időtlen értékek.Elfogadás.Felszabadultság.

Hogy én már mennyire unlak.. minden egyes reggel szembe kell nézzek veled. Ott vagy és csak nézel rám szkeptikusan. Igen, te! Igen, le vagyok pandásodva és nincs egy használható göncöm se. Ki fognak közösíteni, az osztálynak nem leszek elég trendi. Anyám persze semmit sem ért, shopping-stop van..”ne fárassz már lányom, Dunát lehetne rekeszteni a ruháidból.” Persze azért pár titkos kommandózás a plázában becsusszan a büfépénzemből néha, adjunk a látszatnak.

Lúúzer, ide ne gyere hozzánk. Nézd, már a szerencsétlent, megint ebben a szakadt tornacipőben került elő. Na várj csak, majd én megmutatom. – int a haveroknak, körbeveszik, elveszik a napi egy darab szendvicsére éppen elegendő zsebpénzét, majd büszkén veregetik egymást vállát, ismét megmutatták, ki az úr a grundon. A fiú összetörten elkullog, ma is éhesen kell, hogy végigcsinálja a napot. Nem tud virítani a menők klubtagságához szükséges dohányra, a pubnak, ahol kortársai rendszerint lógnak a közelében sem járt még. Miből? Lányok? Ki szólna hozzá vagy nézne egy ilyenre,a kis szottyadt testével, viseltes ruházatával, lóvé nyista sztenderdjeivel.

A média kegyetlen iramot diktál – ideálok, legújabb trendek, menő szakmák, csalogató külföld, csak győzzük bevenni a hullámokat a morajló tengeren. Mire buzdít a trend? Csak mutasd meg mi a kínálat, pakold ki idomaidat a kirakatba te is és vonzd be végre álmaid fiúját. Költsd az éjszakai árufeltöltő diákmelóban verejtékkel megszerzett költőpénzedet konditerem bérletre és izomnövelő csodaszerekre, sose feledd a jelszót: lényeg a méret. Mutasd be a családi nívót egy márkás cipőn át,értékesebb partinak pozicionálva magadat. Ha lehetőséged nyílna elvinni pár körre az aputól kölcsönkért autóval a sulid legmenőbb lányzóit, kihagyhatatlan ziccer. Minden bizonnyal egy ilyen ellenállhatatlan tesztoszteron kolosszus az, aki bármilyen álomnőt képes levenni a lábáról.

Nálunk, Krisna-völgyben külsőségeket tekintve szintén vannak öltözködési sztenderdek. Igaz, egészen más alapokon. Több, mint ötezer éves hagyományokat követve olyan indiai ruhákat hordunk, melyek a nyugati megszokott stílushoz képest egyszerűbbek, letisztultabbak, ugyanakkor támogatják előrehaladásunkat a lelki kultúrában, ami életünk epicentrumát jelenti. Segítenek irányban tartani bennünket, a tudatunkat. Fontosnak tartom aláhúzni azonban, hogy ez az egyszerűbb öltözködés, nem jelent egyben igénytelent. Ellenkezőleg, pont hogy nagy hangsúlyt fektet ez a kultúra a tisztaságra, rendezettségre és ezek a ruhák is rendkívüli változatos mintázatot mutatnak. Megtalálhatóak köztük hétköznapra valóak, alkalmibb viseletek, valamint nagyon sokféle módon hordhatóak. India tájegységeinek megfelelően alakultak ki alapvetően ezek a különféle viselési irányzatok, izgalmas egyediséget kölcsönözve ezáltal is az egyes térségeknek.

Egy kivételes lelki tanítómester, Srila Prabhupada hozta el ezt az életstílust és egyben filozófiai irányzatot számunkra nyugatra, azt a tanítást hangsúlyozva, hogy mi nem ezek a testek, hanem örökkön élő lelkek vagyunk. Ez a test csak, mint egy burok határol bennünket, melyet úgy váltogatunk, akár csak a ruháinkról lenne szó. Ez a két mondat önmagában rávilágít a téma keleti kultúra részéről történő teljesen más megközelítésére és gondolkodásra késztet. Minek is van valójában jelentősége jelenlegi életünkben? Érdemes-e hosszú távon a divatirányzatok követésébe annyi pénzt, időt, energiát belefektetni? Mit mond el a külső benyomás valójában valakiről? Mit mondhatnak rólad az emberek, miután először meglátnak? Szívesen tennéd-e zsebre, amit jelenleg gondolnak? Miben szeretnél változást elérni benyomásaikat illetően és ezért teszel-e?

A ruháink tehát időlegesek, bizonyos gondolatok azonban minden kor számára aktuálisak maradnak.Vessük le a társadalom diktálta gúnyát és nézzünk bátran a tükör helyett a bennünk tátongó mélységbe.

/Kingu/

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top