Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > MI az a valóság,ki dönti el? II.

MI az a valóság,ki dönti el? II.

Az anyag legparányibb részecskéi precízen beállított paramétereiknek köszönhetően kapcsolódhatnak össze oly módon, hogy végül az élő szervezetek felépítését tegyék lehetővé.

Több tucat természeti állandó végletekig pontos beállítására van szükség a világ létezéséhez. Ezt a megdöbbentő tényt csupán két világszemlélet tudja racionálisan megmagyarázni.

Az egyik szerint egy anyagon és téridőn túli entitás határozta meg a természeti állandókat az élet megnyilvánítása érdekében. Az olyasféle entitások, amelyeknek szokása a téridőn túlról világegyetemeket teremteni teljesen kimerítik az Isten fogalmát.

A másik magyarázat a multiverzum elmélet. E szerint végtelen mennyiségű párhuzamos világegyetem létezik, és mindegyik valamiben eltér a másiktól. Az elmélet elfogadói azzal érvelnek, hogy nincs itt szükség semmiféle Istenre: a különféle világegyetemek különféle természeti állandókkal operálnak. A legtöbb alkalmatlan az életre, de a miénk egy ritka kivétel – amit nyilván csak úgy tapasztalhatunk, ha pont a kivételben élünk.

Azonban utóbbi magyarázat elégtelennek tűnik, ha figyelembe vesszük az elmélet alapjául szolgáló tudományos eredményeket.

Leegyszerűsítve: megfigyelték, hogy az anyag csak akkor viselkedik determináltan, ha nincs figyelője. Abban a pillanatban, hogy az anyagot figyelni kezdik, csak bizonyos valószínűség szerint lehet megjósolni a fizikai rendszer jövőbeni állapotát. A multiverzum elmélet hívei szerint mi csak az egyik valószínűség manifesztációját érzékeljük, azonban az alternatív világegyetemekben megtörténik a többi lehetséges fizikai változás is. Minden egyes ilyen alkalommal szétosztódik a világegyetem, és öröktől fogva sokasodnak így az univerzumok, felfoghatatlan mennyiségű párhuzamos világot képezve ezáltal – ez az elképzelés ihlette a Sliders című filmsorozatot is.

Csakhogy a kísérleti megfigyelések szerint az anyag mindössze akkor mozog valószínűségek szerint, amikor megfigyelés történik. Ha nincs megfigyelés, a fizikai rendszer determinált módon, egyféleképpen alakul, tehát nem jönnek létre alternatív világok.

És most tessék figyelni!

Az ateisták szerint a megfigyelésre képes tudat az anyag terméke. Tehát mindaddig csak egyetlen világegyetem létezett, amíg a tudatosság meg nem jelent az anyagból. Ahhoz viszont, hogy megjelenjen a tudat, szükségesek a precízen beállított természeti állandók – tehát ugyanott vagyunk, ahol a part szakad, a multiverzum elmélet nem képes megmagyarázni a precíz rendszerbeállítást.

Maradt tehát egyszem racionális magyarázatként a téridőn túli, anyagtalan Istenünk.

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top