Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > A technológia és a hit kapcsolata

A technológia és a hit kapcsolata

Egy bejegyzés alatt mérhetetlen mennyiségű véleményt olvastam arról, hogy a technikai fejlődés automatikusan magával vonja az emberek helyesebb világnézetét, vagyis az ateizmus terjedését.

Ez egy rendkívül káros, ideológiai beszűkültséghez vezető felfogás, aminek népszerűségéért nem a tudományos tények és a felvilágosodás felel, hanem a tudatosan manipulált, fogyasztásra kondicionáló oktatás és média. Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy belássuk: olyan információval tömik tele a fejünket, ami elkötelezett fogyasztórobottá tehet minket, mivel ez a gazdasági fejlődés érdeke. A fogyasztó akkor a legjobb, a legmohóbb, ha nem kell semmilyen természetfeletti, istenszerű dologtól tartania, amely miatt szembe kellene néznie tettei következményével. A legjobb fogyasztórobot a biorobot.

De akkor mi a kapcsolat technológia és hit között? Semmi, mivel a technológia egyenlő a tudással, a tudás pedig überli az üres hitet?

A modern tudományos módszertan a működéstudományok területén igazán hatékony, vagyis annak megértésében, hogy miként működnek a fizikai rendszerek. Az eredettudományokban már korlátozottabb, mert az időben és térben túl messze lévő dolgokat sem közvetlen megfigyelés, sem kísérleti ellenőrzés tárgyává nem tudjuk tenni.

Honnan származik az anyag, az élet és a tudat? Ezekre a kérdésekre nem a tudományos tények és érvek ereje miatt divatosabb ateista választ adni. Ismerjük az anyag legapróbb összetevőit, a fizikai törvényszerűségeket, mégsem tudunk anyagot és életet teremteni, vagy megtalálni az agyban a szubjekció (a tudatosodás) okát. Ebből kifolyólag az elmúlt 2000 évben összegyűjtött ismeretek inkább pont, hogy idealista és teista hitet bizonyítanak.

Egy befejező gondolat: lehet, hogy összemérhetetlenül több lexikális ismerettel rendelkezünk elődeinknél, de minden adatot lehet többféleképpen is értelmezni. Ne legyünk szűk látókörűek, ne legyünk lusták gondolkodni, és tanuljunk meg összefüggéseket látni!

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top