Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > Mi is az a húsvét?

Mi is az a húsvét?

Ugye az megvan, hogy a húsvét nem az üzletről, a reklámokról, az udvarlásról, pénz- és csokitojás kéregetésről, matyóhímzésről és olyan nyulakról szól, akiket rejtélyes kapcsolat fűz bizonyos színes mintákkal díszített tojásokhoz, amelyekből egy apró lyukon keresztül már kifújták a madárembrió kocsonyás előképét?

Hús-vét. Eredendően Krisztus feltámadásának emlékére, illetve az Ő követésére és létünk megtisztítására irányuló spirituális gyakorlat volt ez, amit 40 napos húsböjt előzött meg. Tudom-tudom, kevés keresztény teológus van, aki szerint nem elég csak a tévéről vagy a körömrágcsálásról lemondani eme 40 nap folyamán, de nem véletlenül ez a böjt-törés napjának neve: hús-vét. Az ünnep, amikor 40 napos húsböjt után újra húst vehet magához az ember.

A keresztények régen még tudták, hogy ez milyen fontos a létük megtisztítása érdekében. Hogy az állatok mészárlásából fakadó bűn magától értetődő módon gátat szab a spirituális fejlődésnek, és ezért legalább minimalizálni kell az erőszakot – vagy inkább teljesen felhagyni a húsevéssel, ahogy számtalan keresztény szerzetes tette. (Erről eszembe jutott egy keresztény barátom kifakadása, amikor annó, középsuliban erről beszéltem, mire azzal vágott vissza, hogy lemondani a húsevésről nem cselekedet, hogyan állíthatok ekkora ostobaságot? Mintha a cselekvés csak fizikális lehetne… Sok ember cselekszik tudattalan automataként, megszokásokat és üres hagyományokat követve – szerintem ők azok, akik nem cselekszenek. Viszont szembeszállni önző hajlamainkkal, és felülemelkedni a testünk követelőzésén, annak érdekében, hogy tisztább, emelkedettebb tudatállapotra tegyük szert – ha ez nem cselekedet, akkor mozdulatlanul áll az egész világ.)

Érdekes része a hagyománynak, hogy a húsböjtöt megtörő személyeket lelocsolták egy vödör vízzel, hogy azonmód megtisztuljanak a húsevés bűnétől – és hogy ezzel inspirálják őket, hogy következő alkalommal ne törjék meg a böjtöt, hanem éljenek továbbra is húsmentes életet.

Ma már senki sem ismeri a húsvét valódi funkcióját és üzenetét – kiüresedett rítus lett, egy hagyomány-csonk a társadalom testén. Ez a csonk már nem sok mindenre jó, de kitalálták, hogyan lehet üzletet csinálni még ebből is. Hideg-vizes-vödrös öntés helyett illatos kölnivel locsolják a lányokat (igaz, a két nővérem ki nem állhatta, napokig nem tudták kimosni a hajukból teljesen, de talán még mindig inkább ezt vállalták, mint a vödör vizet), 40 napos húsböjt kilátásban sincsen, sőt, éppen az ellenkezőjét éri el – az ünnepi napok alatt csak nő az elfogyasztott, következésképpen lemészárolt állatok száma.

Nincs annyi víz a földön, ami ennyi bűnt eltörölhetne.

És a legszomorúbb az egészben, hogy erről egy Krisna-tudatú hívőnek kell írnia. Isten óvjon attól, hogy a mi lelki gyakorlataink és ünnepeink is ilyen kiüresedett rítusokká váljanak…

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top