Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > Miből vannak az álmok?

Miből vannak az álmok?

A múltkor kihullottak a fogaim. Először csak az egyik, aztán az össze többi is. Talán megértitek, de meglehetősen kétségbe estem, elvégre csak egy 27 éves srác vagyok, a fenébe is. Jól jöttek volna még azok a fogak. Kis idő múlva azonban újból éreztem, kitapintottam őket a nyelvemmel,és akkor nagy kő esett le a szívemről – aha! Csak álmodok!

Régebben is álmodtam már ilyeneket, és most azzal a megértéssel szemlélődtem, hogy tudatában vagyok: az elém táruló világ nem valóságos, csak a képzeletem szüleménye. Egy szobában voltam, változatos, de egymáshoz stílusosan passzoló bútorzattal, voltak ott más személyek is, a legapróbb részletekig kidolgozott vonásokkal, élesen láttam a ruházatuk szövetének mintázatát, az arcukat fedő borostát, a szarkalábaikat – hiperrealisztikus volt az egész!

De miből voltak azok a részletgazdag formák? Nyilván nem atomokból, mert azt senki sem feltételezheti, hogy olyankor egy mikroszoba keletkezik az agyamban, benne élesen megrajzolt tárgyakkal és alakokkal.

A materialisták szerint csak az idegimpulzusok összjátéka termeti a mentális képet, de lövésük sincs ennek mechanikájáról. Talán azért, mert nem is lehetséges pusztán idegimpulzusokkal leírni a jelenséget.

Valamiből lennie kell annak a szobának, valamiből lennie kellett azoknak az embereknek! Ha pedig nem atomokból álltak össze az elmémben, akkor valami finomabb „anyagból” képződhettek.

Összefoglalva: azt álmodtam, hogy kiesnek a fogaim – állítólag ez rossz ómen. Hát azt nemtom, hogy rossz ómen-e, de abban biztos vagyok, hogy az álmok bizonyítanak egy meghökkentő feltételezést – miszerint léteznek megmérhetetlen dolgok, formák, hangok és egyéb tulajdonságok az atomok világán túl is. Az álmok létjogosultságot adnak az idealista filozófiáknak, és technikailag cáfolják a materializmust.

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top