Itt vagy
Nyitóoldal > Média > Cikkek > Tisztaság kívül-belül – a jóság minőségének bűvkörében

Tisztaság kívül-belül – a jóság minőségének bűvkörében

…gyorsban levedlett ruhadarabok, igénytelen porcicák, hurrikán after – ismerős? No de milyen fókuszáltságot, belső rendezettséget várhatunk ilyen környezetben?

“A tisztaság szükséges mind az elme, mind a test számára. Az egyszerű testi tisztaság segít valamilyen mértékben, az elme tisztasága azonban elengedhetetlen.” (Srímad Bhagavatam 1.17.25)

In medias res könnyen megfigyelhetjük magunk is, hogy rendezetlenebb környezetben szétforgácsolódik a figyelmünk, vesztünk lelkesedésünkből, nyugtalanabbak vagyunk, rövid időn belül úgy elveszünk a kirakós részleteiben, hogy már valójában azt sem tudjuk, mihez kezdjünk vele. Ugyanígy nem mindegy hogyan látunk neki napi teendőinknek, mennyire rendszeres és mennyire részletes tisztálkodásra vagyunk inspiráltak, szocializáltak.

/lábjegyzetként félreértés ne essen, nem a rend- és tisztaságmániás szólal meg belőlem/

A védikus kultúra komoly hangsúlyt fektet ezekre a területekre. Az úgynevezett dharma – szanszkrit kifejezés=egyfajta általánoson érvényes értékrendszer, a vallásosság, erkölcsösség elvei – egyik „lába” pont a tisztaság. Ilyen formán egy tágabb kategóriarendszerben gondolkodva beszélhetünk: a lopástól való tartózkodásról, a szexuális önkontrollról, a külső és belső tisztaság fenntartásról, az elégedettségről, az anyagi javakról való szűkebb értelemben vett lemondásról, az önvalóról és az ezzel foglalkozó szentírások tanulmányozásáról és az Isten iránti odaadásról.

No de vissza a szűkebb értelmezéshez. A rendszeres tisztálkodás elengedhetetlen a védikus kultúra elvei szerint. Csak egy kis ízelítő gyanánt a teljesség igénye nélkül: napi minimum kétszeres fürdés, nagy mosdót követő külön zuhanyzás, nyelvkaparás – avagy, ami a fogmosáson túl van, az össz fürdőszobai készülődés ajánlott sorrendiségben történik. Minden nap tiszta ruha, tiszta törülközők, úgynevezett gamsák használata.

Na ne..ez most tényleg komoly?

Naná, ugyanis a fizikai testünk külső állapota, ugyanúgy, miként környezetünk rendezettsége és tisztasága is, hatással van a tudatunkra. Minél rendezettebbek vagyunk kívül-belül, annál inkább segítik ezek az alapok rendelkezésre álló időnk hatékony kitöltését. Pozitív hatással vannak a meditációs elmélyülésünkre, relaxációs gyakorlatainkra is. Támogatja a jóság minőségének jelenlétét életünkben, ami magában foglalja az öntudatunk növelésének elősegítését, a világosság, a nyugalom és belső tisztaság szerepének erősítését hétköznapjainkban, valamint a belső egyensúly szerepének biztosítását.

Általánosságban tehát a tisztaság, mint belső tulajdonság azaz állapot, amikor valódi azonosságával összhangban cselekszik az ember.

Facebook - Önvalónak való

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Top